· 

De Beebot in de kleuterklas

Ken je de Beebot al?

De Beebot is een soort kevertje dat op een bij lijkt. Met de knopjes op zijn rug kun je 'm programmeren en dan rijdt hij naar het punt dat jij geprogrammeerd hebt.  In mijn klas zet ik de Beebot regelmatig in en de betrokkenheid is dan superhoog.

Tijdens het thema Post bezorgt de Beebot de post in onze wijk. De wijk is gemaakt op een grote plank die op de watertafel ligt, met vellen etalagekaron waar ik de vakken van 15-1 cm op heb getekend. Samen met de kinderen hebben we er van stroken zwart papier wegen op gemaakt en er zijn huizen geknutseld.

 

Bij het programmeren van de Beebot moeten de leerlingen goed nadenken welke stappen de Beebot moet maken om te komen op de plek waar zij willen. En dat is best lastig! Hij kan vooruit en achteruit, naar rechts of linksdraaien. Dus... hoeveel stappen moet hij vooruit en welke kant moet hij opdraaien om op de plek te komen die jij had bedacht?

 

De Beebot zet ik bij meerdere thema's in. Vaak maak ik zelf kaarten (woorden, plaatjes, nummers, of een combinatie), soms download ik ze van andere sites. De kaarten komen onder een plastic mat.

 

Marga Bood heeft een handig alternatief voor de map (die met en zonder vakjes voor de kaarten te krijgen is): ze heeft een stuk tafelzeil gekocht en daar met een permanente stift de vakken opgetekend. Ook heeft ze een handige manier om de matten mooi recht te houden. Ze heeft er gaatjes ingemaakt en daar grote eyelets/ grommets door geslagen, zodat de matten aan 2 schroeven in de muur kunnen hangen. Je voorkomt dat dat de matten bobbels krijgen doordat ze niet plat opgeruimd kunnen worden. Zie foto hieronder. Dank je wel Marga voor de goede tips!

 

Je kunt verschillende matten kopen voor de Beebot. Neem eens een kijkje op http://b-bot.nl

Ben je op zoek naar lesideeën en -materialen? Kijk dan op hier.

De matten zoals Marga ze heeft hangen in haar klas.

Download
Letters voor de Beebot
letters voor de Beebot.docx
Microsoft Word document 11.9 KB
Download
Kaarten bij het thema De Gruffalo
Gemaakt door Marga Bood.
bee-bot-gruffalo.docx
Microsoft Word document 1.2 MB


Workshop

Ben je enthousiast geworden over de Beebot en wil je het wel eens uitproberen?

Wil je graag je eigen kaarten gaan maken, maar weet je niet zo goed hoe je kunt beginnen?

Misschien is een workshop dan een idee.

 

Je vindt hier meer informatie!

 

Natuurlijk kan de workshop ook bij jou op school gegeven worden. Neem dan even contact met me op.

Reactie schrijven

Berichten: 0