· 

Smart numbers en letters van Marbotic

Smart letters and numbers

 

Een paar weken terug kwamen de smart letters en cijfers van Marbotic binnen. Dat ziet er uitnodigend uit! Ik kan niet wachten om ze uit te gaan proberen.

 

Wat is het?

De smart letters en cijfers zijn houten letters en cijfers. De cijfers zijn van 0 t/m 9, de letters van A t/m Z. Ze hebben een klein handgreepje en aan de achterkant zachte stukjes. Die zijn er om het scherm van je IPad te beschermen.

De letters en cijfers zijn namelijk interactief als je ze gebruikt op je IPad met de apps van Marbotic (zie hieronder). De apps kun je ook gebruiken zonder de letters en cijfers, maar mét wordt het net een stukje leuker.

 

De apps kun je gratis downloaden uit de Appstore. Als je de letters en/ of cijfers hebt, kun je de apps gratis ontgrendelen. Heb je de letters en/ of cijfers niet, dan betaal je voor het ontgrendelen € 1,99 (per app).

 

In de klas

Toen ik de materialen 's ochtends in de klas op tafel had liggen, was de aandacht snel getrokken. "Juf, wat is dat?" "Ga maar kijken." Nou dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Er werd al snel ontdekt hoe het spel Alfamonster werkt en geëxperimenteerd met de letters. Soms werden de letters gebruikt, soms ook niet. Maar lol hadden ze wel. Ondertussen waren ze ook actief bezig met de letterkennis!


Apps voor Smart numbers

10 vingers

Deze toepassing biedt het kind een intuïtief spel om bekend te raken met cijfers en getallen. Kinderen kunnen ook een begin maken met optelsommen. Je kunt de app op twee manieren gebruiken: met de vingers of met de set houten cijfers.

Meer en minder

Met deze app ontdekken kinderen optellen en aftrekken door met kralen te werken.
Er worden drie moeilijkheidsniveaus geboden (kuiken, kip en haan), zodat het kind de berekeningen zelfstandig kan ontdekken.

Tot 100

Het kind speelt met de getallen van 0 tot 100 en leert:
- de tientallen en eenheden begrijpen
- een getal in een getallenreeks terugvinden
- in letters geschreven getallen herkennen
- de uitspraak van getallen herkennen
- hoeveelheden begrijpen aan de hand van een set kralenApps voor Smart letters

Alfamonster

Heb jij het alfabet gezien? Monstromachine heeft het opgegeten! Kinderen ontdekken het alfabet en de afzonderlijke letters door herkennings- en associatiespelletjes, waarmee ze zich de voorwaarden om te leren lezen meester maken.

Bla bla box

Verken Bla Bla Box en leer oneindig veel woorden te schrijven! Kinderen vormen syllabes en zelfs woorden door letters bij elkaar te voegen; Bla Bla Box spelt en leest ze als door toverkracht!

Vocabubble

Ontdek het alfabet en verrijk de woordenschat met Vocabubble!
Met de illustraties van het "Pictorial Webster's" woordenboek, dat gemaakt is door John M. Carrara, gebruikmakend van oude gravures, zijn er animaties gemaakt voor deze app, waarmee kinderen het alfabet ontdekken en hun woordenschat vergroten.Op de video zie je de smart letters en cijfers in actie. In het Engels helaas. De apps zijn er dus ook in het Nederlands voor de Ipad.

Door de video krijg je een indruk van de apps en de mogelijkheden van de smart letters en cijfers.

 

De apps met de cijfers werkt helemaal prima. Alles wordt goed uitgesproken.

De apps met de letters werkt iets minder goed. Niet alle klanken worden goed uitgesproken. Dat is echt jammer! Ik heb inmiddels een mail naar Marbotic gestuurd, in de hoop dat dit aangepast gaat worden.

Ze reageerden erg snel, met de belofte dat het snel aangepast gaat worden. Ik hou het in de gaten!


Aan welke doelen kun je werken met de smart letters en cijfers?

 

 

Met de smart numbers werk je aan de leerlijn Getallen:

  • Omgaan met hoeveelheden
  • Omgaan met getallen

Met de smart letters werk je aan de leerlijn Ontluikende- en beginnende geletterdheid:

  • Fonemisch bewustzijn en alfabetisch principe
  • Oriëntatie op geschreven taal

 

 

Reactie schrijven

Berichten: 0