In januari had ik bezoek van Suzanne Maas.
Zij heeft prachtige matten ontworpen voor de Beebot en de Ozobot.

In dit artikel vertelt ze over haar matten en hoe ze er toe is gekomen ze te maken.

Hoe ben je er toe gekomen om matten voor de Beebot en Ozomat te ontwerpen?

Tijdens mijn opleiding aan de Pabo heb ik voor een ICT-opdracht beebotmatten ontworpen en laten fabriceren.
De school waar ik toen stage liep (Oostpoortschool Delft), had namelijk wel blue bots, maar wist niet goed hoe ze de robots kon inzetten. Men miste een maatvaste ondergrond.
Ik ben met deze vraag aan de slag gegaan; mijn ervaring als ontwerper kon ik hierbij goed inzetten, evenals mijn kennis van grafische programma’s.

Wat voor matten heb je ontworpen?

Ik heb twee matten ontworpen: een mat met de doorsnede van een huis, en een mat met een stadsplattegrond.

De mat met de doorsnede van het huis is bedoeld voor kleuters om op een speelse wijze kennis te maken met de beebot.
Bij de mat hoort een grabbelzak, die je zelf vult met spulletjes uit de huishoek, AH mini’s, een speelgoedautootje, etc.
De kinderen grabbelen iets uit de zak en rijden de beebot vervolgens via het trappenhuis naar de juiste kamer in het huis.

Beebot- en Ozobotmatten
Beebot- en Ozobotmatten

De mat met de stadsplattegrond is iets formeler en bevat uitdagendere opdrachten. Bij deze mat horen opdrachtkaartjes op veel verschillende niveaus.

De mat is gemaakt met de ontwikkelingskenmerken van kleuters in het achterhoofd.
Zo staan er op de mat bv veel logo’s/symbolen, om visuele waarneming te training. Daarnaast staan er verkeersborden, Europese vlaggen, cijfers, letters en een matrix op.
De opdrachtkaarten zijn heel gevarieerd, zowel qua niveau als qua type opdrachten. Er is een aantal kaarten met figuren van de ondergrond, maar er zijn ook kaarten met letters/woordjes, sommen of een matrixopgave. Dit maakt de mat ook heel geschikt om er in groep 3 en 4 mee te werken.

Beebot- en Ozobotmatten

Materiaal

Ik heb de matten laten drukken op heel stevig, duurzaam vloerzeil. Dat maakt de kwaliteit van de matten uitstekend. Ze liggen altijd vlak, ook na strak opgerold te hebben gezeten in de kokers. Kleuters kunnen met schoenen op de matten zitten, ze scheuren niet en zijn makkelijk schoon te maken met een vochtige doek. Natuurlijk zijn de matten ook prima te gebruiken als speelmat.

Op beide matten heb ik van alle kanten lovende reacties gekregen. Dit overtuigde mij van het feit dat het goed is om dit product te verspreiden. Met de Maakotheek heb ik het product doorontwikkeld, zodat het uiteindelijk nu te koop is via internet. De matten worden inmiddels al op verschillende basisscholen door het hele land gebruikt.

Ozobot

Daarnaast ben ik doorgegaan met het ontwerpen van lesmateriaal, nu voor de ozobot, een kleinere robot voor de midden/bovenbouw.

Voor de ozobot heb ik een ondergrond van een luchthaven gemaakt met gedifferentieerde opdrachtkaarten.
De ozobot kan worden bestuurd door het plakken van stickers met de juiste kleurcode op de ondergrond.
De eerste opdrachtkaarten bevatten eenvoudige opdrachten, bedoeld om kinderen te laten kennismaken met de verschillende kleurcodes. De opdrachten worden steeds moeilijker.
Aan het eind wordt bijvoorbeeld van de kinderen gevraagd om het aantal mogelijke routes te bepalen. Met deze set kunnen 2 – 4 kinderen zelfstandig aan de slag. Ze kunnen hun oplossing zelf controleren met behulp van het antwoordenboek.

Beebot- en Ozobotmatten
Beebot- en Ozobotmatten

Enthousiast!

Ik ben super enthousiast over de matten van Suzanne. Ze zijn van een prachtige kwaliteit, met heel veel details.
Ook de opdrachtkaarten zien er erg mooi uit.

Ik kon het dan ook niet laten, en heb meteen de stadsmat besteld. Niet goedkoop, maar zijn geld dubbel en dwars waard.
Tijdens mijn workshops Beebot neem ik de mat standaard mee. Dus als je de mat graag in het echt wilt zien voor je ‘m koopt, dan weet je waar je moet zijn 😉

Dank je wel Suzanne voor je verhaal en de prachtige matten die je hebt ontworpen. Ik vond het erg leuk dat je de moeite hebt genomen om af te reizen naar Loosdrecht om jouw matten aan mij te laten zien.

Beebot- en Ozobotmatten

Waar te koop?

De matten van Suzanne zijn te koop via de ICT-leskisten.
De prijzen starten vanaf €84,95.

Naar ICT-leskisten