/, Curriculum.nu, Digitale geletterdheid/Bouwstenen curriculum digitale geletterdheid, gekoppeld aan activiteiten
Artikel geüpdate op 29-06-2019

Concrete activiteiten

In dit artikel verzamel ik bij de bouwstenen van het nieuwe curriculum Digitale geletterdheid, concrete activiteiten.
Bij elke bouwsteen zie je, als je klikt op het plusje, de omschrijving van de bouwsteen en een lijst met links naar activiteiten op mijn site, die je in de klas in kunt zetten met deze bouwsteen. De afbeeldingen die ik hierbij heb toegevoegd komen uit het document “Conceptvoorstellen Digitale geletterdheid”.

Tag

De huidige artikelen hebben ook allemaal een tag gekregen, waardoor je nu op mijn site ook kunt zoeken op Bouwsteen 1.1 t/m Bouwsteen 8.1. Dit komt het dus eenvoudiger om een activiteit te zoeken die past bij een bepaalde bouwsteen, als je op zoek bent naar inspiratie.

Huidige én nieuwe artikelen

Eerst heb ik de huidige artikelen van mijn site in kaart gebracht.
Vanaf nu zal ik deze steeds aanvullen met nieuwe artikelen, om het overzicht compleet te maken. Dit artikel wordt dus steeds geupdate.

Terwijl ik de artikelen op mijn  site sorteer op de bouwstenen van het nieuwe curriculum, ontdek ik dat echt niet alle bouwstenen vertegenwoordigt zijn. Vooral de bouwstenen 3.1 en 3.2 zijn goed vertegenwoordigd. In een wat lagere frequentie komen ook de bouwstenen 4.2, 4.3, en 7.1 aan bod.

Het is dus een leuke uitdaging om voor de overige bouwstenen iets te bedenken!

Jouw ideeën!

Heb jij ideeën voor activiteiten bij bepaalde bouwstenen? Deel ze dan via de Opmerkingen onderaan het artikel of stuur me een berichtje via info@mirandawedekind.nl.

Visualisatie digitale geletterdheid

Wil je meer lezen over het nieuwe curriculum digitale geletterdheid?
Neem dan een kijkje op de site van curriculum.nu.

  1. Data en informatie

Om het antwoord op een vraag te vinden, kan je gebruik maken van digitale informatie. Hoe stel je een vraag op zo’n manier dat de computer die begrijpt? En is het antwoord dan te vertrouwen?

Artikelen op mijn site waarin deze bouwsteen aan de orde komt:

Wie communiceert, is bezig met het verzenden en ontvangen van data. Op welke manieren gebeurt dat? Hoe doen computers dat? En wat kan er vervolgens mee gedaan worden?

Artikelen bij bouwsteen 1.1:

Artikelen bij bouwsteen 1.2:

Nog geen artikelen beschikbaar.

2. Veiligheid en privacy

Op allerlei plaatsen worden persoonsgegevens online opgeslagen. Hoe zorg je ervoor dat jouw gegevens veilig zijn en wat moet je doen als er toch iets misgaat?

 

Online delen kan leuk zijn, maar alles wat online staat, blijft daar ook. Welke regels zijn er over het plaatsen van en delen van media? Hoe leer je bewuste keuzes maken hierover?

Artikelen bij bouwsteen 2.1 en 2.2:

Nog geen artikelen beschikbaar.

3. Gebruiken en aansturen

Om digitale technologie effectief in te zetten, moet je weten hoe deze werkt. Welk programma kan waarvoor gebruikt worden? Bewustwording van gezonde omgang met technologie is hiervoor noodzakelijk.

Artikelen op mijn site waarin deze bouwsteen aan de orde komt:

*Artikelen waarin de bouwsteen vooral voor leerkrachten aan de orde komt

Artikelen bij Bouwsteen 3.1:

Artikelen bij Bouwsteen 3.2:

4. Communiceren en samenwerken

Alles en iedereen is met elkaar verbonden via netwerken. Waar zijn die netwerken, wat kan er allemaal mee en hoe gebruik je deze?

Overal om je heen zijn mediaboodschappen. Die kunnen allerlei vormen en doelen hebben. Hoe herken je die? Welke manieren zijn er om digitale boodschappen te versturen?

Artikelen op mijn site waarin deze bouwsteen aan de orde komt:

Artikelen bij Bouwsteen 4.1:

Nog geen artikelen beschikbaar.

Artikelen bij Bouwsteen 4.2:

Artikelen bij Bouwsteen 4.3:

5. Digitaal burgerschap

Welke kansen bieden digitale media om je als burger in te lichten en om invloed uit te oefenen op de maatschappij? Welke gedragsregels horen hierbij?

De manier waarop iemand zich online presenteert, komt niet altijd overeen met de werkelijkheid. Hoe presenteer je jezelf via digitale media en hoe beoordeel je anderen?

Artikelen bij bouwsteen 5.1 en 5.2:

Nog geen artikelen beschikbaar.

6. Digitale economie

Het economisch verkeer speelt zich meer en meer online af. Welke betaalmiddelen zijn er? Wat is de waarde van data? Ben jij consument of producent – of zelfs allebei?

Digitale marketing en reclame zijn overal. Hoe herken je reclame-uitingen, hoe werkt digitale marketing en welke mogelijkheden biedt dit?

Artikelen bij bouwsteen 6.1 en 6.2:

Nog geen artikelen beschikbaar.

7. Toepassen en ontwerpen

Artikelen bij Bouwsteen 7.1:

8. Duurzaamheid

Digitale technologie legt beslag op energie en grondstoffen, maar biedt ook mogelijkheden om daar slimmer mee om te gaan. Welk gedrag past daarbij?

Artikelen bij Bouwsteen 8.1:

Nog geen artikelen beschikbaar.

2019-06-29T15:27:27+02:00juni 26th, 2019|Bouwstenen, Curriculum.nu, Digitale geletterdheid|

Leave A Comment