De Beebot in de kleuterklas

Ken je de Beebot al?

De Beebot is een soort kevertje dat op een bij lijkt. Met de knopjes op zijn rug kun je ‘m programmeren en dan rijdt hij naar het punt dat jij geprogrammeerd hebt.  In mijn klas zet ik de Beebot regelmatig in en de betrokkenheid is dan superhoog.

De Beebot in de kleuterklas

Tijdens het thema Post bezorgt de Beebot de post in onze wijk. De wijk is gemaakt op een grote plank die op de watertafel ligt, met vellen etalagekarton waar ik de vakken van 15-1 cm op heb getekend. Samen met de kinderen hebben we er van stroken zwart papier wegen op gemaakt en er zijn huizen geknutseld.

Bij het programmeren van de Beebot moeten de leerlingen goed nadenken welke stappen de Beebot moet maken om te komen op de plek waar zij willen. En dat is best lastig! Hij kan vooruit en achteruit, naar rechts of links draaien. Dus… hoeveel stappen moet hij vooruit en welke kant moet hij opdraaien om op de plek te komen die jij had bedacht?

De Beebot zet ik bij meerdere thema’s in. Vaak maak ik zelf kaarten (woorden, plaatjes, nummers, of een combinatie), soms download ik ze van andere sites. De kaarten komen onder een plastic mat.

De Beebot in de kleuterklas

Marga Bood heeft een handig alternatief voor de map (die met en zonder vakjes voor de kaarten te krijgen is): ze heeft een stuk tafelzeil gekocht en daar met een permanente stift de vakken opgetekend. Ook heeft ze een handige manier om de matten mooi recht te houden. Ze heeft er gaatjes ingemaakt en daar grote eyelets/ grommets door geslagen, zodat de matten aan 2 schroeven in de muur kunnen hangen. Je voorkomt dat dat de matten bobbels krijgen doordat ze niet plat opgeruimd kunnen worden. Zie foto hieronder. Dank je wel Marga voor de goede tips!

Je kunt verschillende matten kopen voor de Beebot. Neem eens een kijkje op http://b-bot.nl

De Beebot in de kleuterklas

Wil je inspiratie om meer te doen met de Beebot in jouw klas?
Dan is de workshop “Programmeren met de Beebot” iets voor jou.

Heb je nog geen Beebot?
Bestel deze dan nu bij ICTleskisten.

Bestel je Beebot