
Met mijn groep wilde ik graag weer eens een boek maken. Dit was alweer veel te lang geleden.
Mijn oog viel op Book Creator en de keuze voor een tool was gemaakt.
Het thema Sinterklaas vond ik een mooi moment en natuurlijk gelijk
een mooie gelegenheid voor een nieuwe blog.

Hoe ziet de site eruit:
Op de site kun je een bibliotheek aanmaken voor je groep. Als je deze link (via een QR-code) met de leerlingen deelt kunnen zij hier een eigen boek aanmaken.
In de bibliotheek van de leerkracht komen dan de boeken van de kinderen tevoorschijn.
Per pagina zijn er veel mogelijkheden tot bewerken, denk aan kleur, achtergrond, vormen en kaders.
Ook kunnen de leerlingen zelf in het boek tekeningen maken, foto’s toevoegen, teksten schrijven en zelf inspreken.
Leerlingen kunnen op deze manier hun boek helemaal zelf opbouwen en samenstellen.
Belangrijk is om de leerlingen in het begin de instructie te geven dat pagina 2 en 3, 4 en 5, etc naast elkaar komen in het boek. Anders lopen de teksten en plaatjes in elkaar over. Hier kwamen wij te laat achter wat enig aanpaswerk als gevolg had.
Aan de slag
Ik heb mijn groep (middenbouw) van 25 leerlingen verdeeld in groepjes van 4 á 5 kinderen. De reden hiervoor is dat ik in mijn groep zes chromebooks tot mijn beschikking heb. Ieder groepje heeft zo zijn eigen computer om mee te werken.
Wij werken met een DLO omgeving van Aerobe, in deze omgeving kan ik tegels maken zodat de leerlingen op een site komen. Dit heb ik ook gedaan met de site van Book Creator. Via hun leeromgeving komen ze op de site van bookcreator en kunnen ze een eigen boek aanmaken. Hier zit een nadeel aan. De leerling die op de computer heeft ingelogd moet iedere keer als er aan gewerkt wordt ook weer inloggen. De andere leerlingen kunnen niet bij het boek via hun eigen account. Het boek is wel deelbaar met andere maar met DLO kom ik er niet uit. Gelukkig werken de kinderen steeds samen aan het boek en vormt het geen groot probleem.


Verbaasd!
Het is verbazend hoe snel kinderen het werken met de tool doorhebben en oppakken. Voor ik het wist waren de kinderen vol overgave aan het tekenen, tikken en hadden ze snel door hoe je iets kon inspreken. Door alle verschillende opties geeft het veel diversiteit aan de boeken.
Zelf kwamen de leerlingen er al snel mee dat ze graag foto’s wilden maken omdat er weinig in de bibliotheek zelf zit over Sint en, zoals de kinderen het zeiden, niet de juiste Pieten. Zo bedacht één groepje de green screen te gebruiken als achtergrond, een ander groepje nam foto’s en bewerkte deze in de tool en weer een ander groepje maakte tekeningen en namen daar weer een foto van. Uiteindelijk werden er zelfs liedjes gezongen bij de bladzijden van een boek. Geweldig!
De vrijheid en het gemak waar de leerlingen mee werken en bedenken is prachtig om te mogen ervaren en observeren. In het begin waren ze veel aan het klikken, onderzoeken en ervaren. Uiteindelijk kwamen ze met elkaar tot een keuze en kreeg het boek steeds meer vorm.
Mooi was dat de leerdoelen die worden aangeboden in de groep ook terug te vinden zijn in het boek. Zo hebben we het bijvoorbeeld veel gehad over leestekens, de kinderen hebben hier echt meer op gelet tijdens het schijven van hun teksten. Ook zijn er mooie gesprekken gevoerd over de spellingregels en de opbouw van een zin. Heerlijk om te zien hoe onderwijs in de praktijk toegepast wordt.


Genieten!
Ik kan niks anders dan genieten!
Het is zo mooi om te zien hoe de leerlingen aan de slag zijn gegaan met het maken van een boek.
Een poging om jullie deze beleving mee te geven doe ik met een filmpje en nog wat foto’s!
Mijn rol
Zelf koos ik er voor om veel op de achtergrond te blijven. Als ik zag dat leerlingen er echt niet uitkwamen of als ze echt ruzies ontstonden greep ik in. Verder heb ik veel geobserveerd en soms kwam ik met een voorstel. Naarmate de boeken vorderde hadden ze steeds minder vaak mijn hulp nodig.
Prachtig om te zien was dat de leerlingen bij elkaar keken wat zij hadden en maakte daarna zelf een keuze of zij dat ook wilde toepassen in hun boek. Alles is overleg en samen.
Mijn rol was dus voornamelijk genieten en loslaten. Vooral dat laatste is best lastig soms!


Ook voor de onderbouw!
Ook mijn onderbouw collega’s hebben met Book Creator gewerkt en waren net zo enthousiast als ik. Ik vroeg hun naar hun ervaring en mening.
A: Klik hier voor het boek
Tijdens het maken van een boswandeling hebben we foto’s gemaakt. Hier hebben ze elkaar op gewezen en over gesproken waarom daar een foto van gemaakt diende te worden gemaakt. Veel taal komt hier aan bod! De gemaakte foto’s heb ik in Book Creator gezet. Samen met de kinderen zijn de foto’s bekeken en hebben we er zinnen bij gemaakt. Nadat de tekst erin stond, hebben we het gehad over de lettergrootte en de achtergrondkleur. We konden de letters niet goed zien op de foto. Er werd voorgesteld om groen als achtergrond te nemen, maar ook rood. Groen vanwege het thema GiGaGroen waar we in zaten en rood omdat dat onze kleur van de herfst is in de klas (elk seizoen heeft een kleur). Na een stemming is het rood geworden. De tekst heb ik ingesproken, maar had ik ook door kinderen kunnen laten doen. Dezelfde middag hebben we met z’n allen het boek bekeken en geluisterd. De link is naar de ouders gestuurd en vol enthousiasme ontvangen. Een aantal kinderen hebben het zelf gelezen thuis of laten voorlezen.
Voor herhaling vatbaar!
L: Klik hier voor het boek
Vooral taal geven aan de foto’s is een mooie oefening voor kleuters. Want in een boek lees je zinnen, maar wat zijn dan zinnen? Een leerzame bewustwording die alleen maar vordert naarmate je meer ermee doet. De woorden van de kinderen zijn letterlijk getypt, zodat het echt van de kinderen is. Het fijne is dat je het boek kan delen met de ouders, kan uitprinten of als een boek op de iPad beluisteren en bekijken.
Mijn mening
Book Creator is een prachtig middel om met je groep een boek te maken. Digitale vaardigheden komen goed tot zijn recht en de leerlingen zijn volop met taal bezig. Het gemak van het maken van een boek door de leerlingen zelf is zeer waardevol, het maakt ze eigenaar tot hun eigen leerontwikkeling.
De leerlingen waren zeer enthousiast en waren bijna teleurgesteld dat het boek af is. Gelukkig kunnen ze via hun DLO omgeving altijd nog een boek maken, hoe makkelijk is dat!
En weet je wat nog leuker is? Het boek is te delen met wie je maar wil. De kinderen hebben op deze manier het boek kunnen delen met hun ouders. Dit deed ik door een link van het boek naar de ouders te mailen. Zo konden de kinderen ook thuis het boek vol trots laten zien en horen. Dit leverde veel mooie en enthousiaste reacties op van ouders en anderen.
Met welk thema je ook bezig bent of welk onderwerp je ook kiest. Ik raad het zeker aan om een keer met je groep te gaan ontdekken en ervaren!
Het resultaat
Natuurlijk zijn jullie nieuwsgierig naar al deze geweldige boeken!
Hieronder staan de links naar de boeken van mijn toppers!
Aan sommige boeken wordt soms nog wat gewerkt 😉
Let op!
Soms is hier zoals de kinderen het noemen een “oude” Piet te zien.
Ik heb bewust ervoor gekozen dit zo te laten daar ik de kinderen moeilijk kan vertellen over de hele Pieten discussie.
Er zit niks kwaads achter.

Geef een reactie