Het blogteam stelt zich voor - Daniëlle Koolmees

Even voorstellen!

Donderdagochtend, 08:30.

Mijn groep 7 en 8 zijn, na ons ochtend praatje, heerlijk aan het stillezen. Helaas zie ik dat er een storing is in onze verwerkingssoftware van rekenen, dus ik wil nog even snel een berichtje op ons schoolportaal typen, zodat mijn collega’s dit weten. Ik geef hen nog de tip dit via een andere browser te openen, dan werkt het wel.  Tik-tik-tik. Zo, gedaan. Ondertussen gelijk even alle programma’s voor de dag openen. Ik open de tool Ideabordz, om straks met begrijpend lezen de tekst te kunnen voorspellen. Natuurlijk even de lessen digitaal klaarzetten die wij doen via ons platform. Ohja, niet vergeten de geschiedenistoets die ik in Google Formulieren heb gemaakt in Google Classroom te zetten..En zo ga ik nog even lekker door.. 

Maar dan.. Ik hoor de kinderen zachtjes lachen.. ‘Juf, u bent vergeten het digibord uit te doen.’ … Ik kijk de klas in en zie 24 paar ogen gezellig meekijken met alles wat ik op mijn computer aan het doen was. ‘Oeps jongens en meiden, wat slordig!’ en ik zet meteen het digibord uit. Één van mijn heerlijke bijdehandjes hoor ik vervolgens zeggen: ‘Ach, ook de ICT-nerd juf vergeet wel eens iets.’

Ja, lieve lezers. Je leest het goed. De ICT-nerd juf. Een liefkozende bijnaam die momenteel door mijn school gaat en waar ik stiekem nog trots op ben ook. Maar mijn echte naam is Daniëlle, 29 jaar en 8 jaar werkzaam op basisschool De Horizon in Delft. Ik ben een echte bovenbouw juf en dus gek op alles wat met ICT en onderwijs te maken heeft. Van TikTok filmpjes met mijn leerlingen (waar we ook gelijk een lesje mediawijsheid aan verbinden) tot strips maken via the Pixton applicatie op onze chromebooks. Ik vind het echt genieten. 

Sinds 3 jaar ben ik ICT-coördinator van de school en ook ben ik een jaar geleden met mijn collega Chantal van Rijn begonnen als bovenschoolse i-coach voor onze stichting. I-coach was een nieuw begrip binnen onze stichting SCO Delft, maar de missie was duidelijk; scholen binnen onze stichting ondersteunen met alles wat met ICT en onderwijs te maken heeft. Wij coachen onze collega’s met ICT in de klas, praten met directeuren over visie en doelen op ICT, kijken mee met keuze en implementatie van nieuwe methodes waarbij ICT gemoeid is, delen ervaringen met onze ICT-coördinatoren op een platform en geven trainingen en webinars binnen onze eigen SCO Academie. 

Ik heb van hobby werk kunnen maken. En dat is iedere dag weer een leuke uitdaging. Helemaal omdat je zelf ook zoveel leert van je collega’s! Dus toen ik de oproep van Miranda zag, waar zij vroeg wie haar blogteam wilde versterken, was ik meteen enthousiast. Ik vind het heel leuk om niet alleen mijn collega’s binnen de stichting te enthousiasmeren en motiveren, maar ook collega leerkrachten door heel Nederland. 

De onderwerpen waar ik over wil schrijven zijn leuke tools voor in de klas, de Google omgeving, hoe je laagdrempelig ICT-toepassingen kan inzetten in de klas, digitale geletterdheid en de nieuwe ontwikkelen op methode gebied. Mijn missie is om iedereen te laten zien hoe waardevol ICT in je onderwijs is, maar dat jij als leerkracht altijd de regie hebt. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt! Daarnaast is het heel leuk om met je leerlingen samen door ICT te stoeien. Het is helemaal niet erg als je als leerkracht niet alles weet! Er zijn ook veel dingen die je samen kunt leren.

Ik heb zin in deze nieuwe uitdaging! Daarnaast vind ik het heel leuk ook jullie ervaringen uit het veld te horen. Deel dit gerust!

Een lieve groet,
Daniëlle