Ook tijdens de kinderboekenweek wil je natuurlijk aan de slag met de Beebot (of de Bluebot).
Dit jaar is het thema Vriendschap en ja, daar kun je verschillende kanten mee op.

Foto’s

Een leuke manier is door gebruik te maken van foto’s van de kinderen in de klas. Deze foto’s kun je zelf maken, maar nog leuker is het om de kinderen zelf de foto’s te laten maken.
Natuurlijk maak je dan een aantal afspraken, zodat er van alle kinderen een leuke en goede foto is.

De foto’s kun je laten maken met een digitaal fototoestel, een Ipad (of andere tablet) of een oude telefoon zonder simkaart. Leer kinderen hoe ze het fotoprogramma op de tablet of telefoon opstarten, hoe ze de foto kunnen bekijken en evt kunnen verwijderen als deze mislukt is. Zeker in groep 3/ 4 kun je kinderen ook leren de foto’s te uploaden naar b.v. ICloud o.i.d. Op deze manier ben je gelijk ook bezig met ICT-basisvaardigheden.

Je kunt verschillende soorten foto’s maken voor deze activiteit:
– portretfoto’s
– foto’s van achteren
– foto’s van top tot teen
– detailfoto’s van bijvoorbeeld ogen, monden, neuzen, oren of handen

Kinderboekenweek: Hoe zet je de Beebot in?

Beebot gaat op zoek naar vrienden

In een transparante mat stop je de foto’s van de kinderen uit de klas. De kinderen programmeren de Beebot zodat deze naar 1 van de kinderen rijdt. Dit kun je doen door verschillende soorten opdrachten te geven:

  • Ga naar je beste vriendje
  • Ga naar iemand die houdt van…..
  • Ga naar iemand met wie je nooit speelt
  • Ga naar iemand met …. ogen/ haar

Laat kinderen na het programmeren steeds iets vertellen over het kind waar ze naartoe gereden zijn. Zo leren ze elkaar steeds beter kennen!

Wil je liever werken zonder mat?

Dan kun je de Beebot ook laten programmeren naar het kind zelf. Dit is een goede activiteit voor een kleine kring.
Om de beurt mag een kind de Beebot, naar aanleiding van een vraag/ opdracht, programmeren naar een ander kind in de kring. Dat kan aan een tafel, maar ook in een kring op de grond.

Een hulpmiddel om te weten hoe de Beebot geprogrammeerd moet worden (de afstand in te schatten, zodat je weet hoeveel keer de Beebot vooruit moet), kun je vouwblaadjes gebruiken. Een vouwblaadje is namelijk net zo groot als 1 stpa van de Beebot. Door de vouwblaadjes neer te leggen, kun je de afstand meten. Maak het iets moeilijker door maar 3 vouwblaadjes te geven.

Geen Beebot?

Heb je geen Beebot en wil je toch aan de slag met programmeren rond dit thema?
Maak dan toch de foto’s en leg deze in een raster van vierkante vakken. Dit kan groot in b.v. de speelzaal of klein als een spelbord op tafel.

Maak je een groot raster, dan kies je steeds een leerling die de robot is. Een andere leerling programmeert de robot door met routekaartjes een route uit te zetten en deze hardop voor te lezen. De 3e leerling is de controleur, die kijkt of alles goed gaat.
Je kunt de routekaartjes downloaden via de Extra materialen Beebot. Hieronder staat een knop. Deze brengt je naar de pagina Downloads, waar je je in kunt schrijven zodat je gratis toegang krijgt tot de Extra materialen Beebot.

Kies je voor een spelbord?
Maak dan van een vel karton een raster. Een poppetje van b.v. playmobil is dan de robot, die op dezelfde manier geprogrammeerd wordt als de levende robot hierboven.

Maak je een spelbord of groot raster in de speelzaal? Dan vind ik het super als je een foto deelt!

Ik wil de routekaartjes!

Hoe zet jij de Beebot in tijdens de kinderboekenweek? Laat je het hieronder weten?