Home/Onderwijs op afstand/Onderwijs op afstand met jonge kinderen, hoe geef je dat vorm?

Onderwijs op afstand met jonge kinderen, hoe geef je dat vorm?

Door |2020-03-17T20:19:08+01:00maart 13th, 2020|Onderwijs op afstand|
Onderwijs op afstand met jonge kinderen, hoe geef je dat vorm?

Door het Coronavirus zijn de scholen sinds maandag 16 maarft in Nederland en België gesloten.
Maar je wilt natuurlijk niet dat kinderen weken zonder onderwijs zitten.

Door onderwijs op afstand te geven, kun je zorgen dat de klas toch onderwijs krijgt.

Maar hoe doe je dat dan?

Voor oudere kinderen kunnen we er ons wel iets bij voorstellen. Zij kunnen best zelfstandig aan de slag met werk van school, zeker als de leerkracht een instructie geeft via een videoverbinding als Skype, Facetime, etc.

Maar met jonge kinderen? Is dat zinvol? En wat doe je dan met ze?

In dit artikel ga ik ideeën verzamelen waarmee jij als leerkracht van het jonge kind ook onderwijs op afstand kunt geven.
Dit is het verzamelartikel waarvanuit je door wordt gestuurd naar verschillende artikelen met ideeën. Dit artikel wordt de komende periode dus steeds aangevuld.

Heb jij goede ideeën of links naar goed materiaal?
Deel ze dan hieronder!

Waar moet je aan denken als je onderwijs op afstand gaat geven?

Bron: https://www.kennisnet.nl/artikel/7752/onderwijs-op-afstand-in-het-primair-onderwijs/
  • Devices

Allereerst ga je als school uitzoeken of je digitaal/ online les kunt geven.
Hebben alle kinderen thuis een device en internet?
In de meeste gezinnen zal er in ieder geval een smartphone zijn. Voor jonge kinderen is dat ook een prima optie.

Hou bij de opdrachten die je gaat geven rekening met de devices die er bij de kinderen uit jouw klas zijn.
Misschien is het mogelijk om een laptop of tablet van thuis uit te lenen aan een kind waar geen device beschikbaar is?

  • Welke leermiddelen ga ik inzetten?

Alle uitgevers in Basispoort hebben hun oefensoftware open gezet voor thuisgebruik. Dat is fijn! Zo kunnen kinderen verder met de software waar ze op school ook aan gewend zijn. Via deze link kun je meer lezen over hoe je de software beschikbaar maakt voor de kinderen thuis.

Maar naast de echte schoolsoftware zijn er vele andere mogelijkheden! Op internet worden er overal veel dingen aanbevolen en vaak ook gratis beschjikbaar gesteld.
Als je een tool of app wil inzetten kijk dan altijd even goed naar het schoolbeleid ten aanzien van deze tools en apps of gebruik de Appchecker van Kennisnet. Lees vooral ook de kleine lettertjes, zodat je niet ineens aan iets vastzit, wat nu gratis is…

  • Hoe geef je leerlingen op afstand instructie?

Dat kan digitaal met behulp van (bestaande) instructiefilmpjes, of door zelf filmpjes op te nemen met programma’s of een eigen webcam. Uitgevers hebben ook al flink wat uitlegvideo’s online geplaatst. Hier geldt wel voor dat je goed moet kijken bij welke lessen of inhoud de filmpjes kunnen worden ingezet.

Bij leerlingen in de onderbouw van de basisschool heb je meer hulp van de ouders nodig om te zorgen dat de instructie goed bij de leerlingen terecht komt en om de leerlingen aan het werk te zetten. Voor leerlingen die meer individuele begeleiding nodig hebben (of een vorm van verlengde instructie) is een tool voor videobellen geschikt.

In het artikel Onderwijs op afstand: Lees een prentenboek voor via een videoverbinding laat ik je zien hoe je dat via Skype kunt doen.

  • Een goede voorbereiding is het halve werk

Online leren is niet iets wat je van vandaag op morgen hebt georganiseerd en daardoor is het handig om vooral te kijken naar wat nu in jouw situatie mogelijk is en om nu een team samen te stellen, die nadenkt over deze mogelijkheden. Houd hierbij rekening met verschillende scenario’s en neem de andere collega’s mee in de plannen door ze te informeren.

Over de auteur:

Hoi, ik ben Miranda. Geboren in 1967, dus reken maar uit hoe oud ik ben... ;) Na de Pabo in deeltijd gedaan te hebben ben ik op mijn 30e begonnen als leerkracht. Mijn hart lag/ ligt bij kleuters. Want daar kun je heerlijk thematisch werken en zoeken naar wat elk kind nodig heeft. Voor ik leerkracht werd werkte ik in de gehandicaptenzorg. Ook dat heb ik met veel plezier gedaan en ik kijk daar nog steeds met veel plezier op terug. Inmiddels werk ik bovenschools als beleidsmedewerker Onderwijs en ICT waar ik ook bezig ben met mijn passie: digitale geletterdheid in de klas. Dat doe ik natuurlijk naast mijn eigen bedrijf Miranda Wedekind Onderwijsbegeleiding! Heb jij een vraag over ICT/ digitale geletterdheid of 21e eeuws leren? Stel 'm aan me via de mail, het contactformulier of de chat. Ik help je graag verder. Wil je meer over mij weten? Lees dan de pagina Over mij. Groet, Miranda

Geef een reactie

Go to Top