Home/Onderwijs op afstand/Onderwijs op afstand: videobellen met jonge kinderen

Onderwijs op afstand: videobellen met jonge kinderen

2020-04-21T09:00:09+02:00april 18th, 2020|Onderwijs op afstand|
Onderwijs op afstand: videobellen met jonge kinderen

Door het Coronavirus zijn vanaf maandag 16 maart de scholen in Nederland en België gesloten.
Maar je wilt natuurlijk niet dat kinderen weken zonder onderwijs zitten.

Door onderwijs op afstand te geven, kun je zorgen dat de kinderen toch onderwijs krijgen.
Maar hoe doe je dat dan?

Voor oudere kinderen kunnen we er ons wel iets bij voorstellen. Zij kunnen best zelfstandig aan de slag met werk van school, zeker als de leerkracht een instructie geeft via een videoverbinding als Skype, Facetime, etc.

Maar met jonge kinderen? Is dat zinvol? En wat doe je dan met ze?

Heb jij goede ideeën of links naar goed materiaal?
Deel ze dan hieronder!

Videobellen met jonge kinderen

In deze rare periode is het super fijn om de kinderen uit je klas even te zien en te horen.
Veel leerkrachten maken dan ook gebruik van videobellen.

Soms met de hele klas, soms in kleine groepjes en soms één op één.

In het filmpje hieronder laat ik je zien hoe je binnen Teams (Office365) kunt videobellen met je klas, zonder dat je de leerlingen hoeft toe te voegen aan een Team.

Handig om te weten:

 • Bij het videobellen via Teams zie je (op dit moment) 4 personen in beeld. De andere kinderen zie je als kleine rondjes onder in. Eind april komt er een update waardoor je 9 personen kunt zien.
 • Wil je toch alle kinderen even in beeld hebben? Teams maakt gebruik van active speaking: je ziet de kinderen in beeld die het laatst gesproken hebben. Door een vraag aan de kinderen te stellen en iedereen de beurt te geven, kun je toch iedereen even zien.

Hoe neem je als ouder/ leerling deel aan een videogesprek met Teams?

Op verzoek ook een filmpje waarin ik laat zien hoe je deelneemt aan een videogesprek als je een link ontvangt.

Uiteraard zijn er andere programma’s om met de klas te videobellen.
Veel scholen/ leerkrachten maken gebruik van Google Meet.

Er werd ook veel gebruik gemaakt van ZOOM, maar vanwege de privacy issues die daar de laatste week bekend werden, zou ik dit niet aanraden.
Heb jij nog andere tips m.b.t. videobellen? Deel ze dan hieronder in de opmerkingen!

Wat doe je met de klas tijdens het videobellen?

Er is best heel veel wat je kunt doen tijdens het videobellen>
De allereerste keer is het best spannend. Voor jou als leerkracht, maar ook voor de kinderen (en misschien ook wel voor de ouders).

Hou het deze eerste keer vooral laagdrempelig: klets gezellig met de kinderen, zing een liedje.
Gewoon samen even wennen aan videobellen. Elkaar weer even zien en horen!

Zijn jullie gewend?
Dan kun je aan de slag met allerlei dingen!

Ik geef je hieronder voorbeelden, maar jullie hebben vast nog veel meer ideeën, of uitgewerkte voorbeelden.
Deel ze met ons? Zou ik super vinden!

 • Lees een prentenboek voor. Gewoon, zoals je dat in de kring ook zou doen. Je kunt eventueel vooraf een powerpoint o.i.d. maken van het boek, dat je deelt met de kinderen via scherm delen. Op die manier kan elk kind het boek goed zien.
 • Zing liedjes met de klas. Begin eerst eens met bekende liedjes. Laat kinderen daarbij de microfoon aan zetten, dan hoor je elkaar en wordt het echt samen zingen. Een nieuw liedje aanleren kan natuurlijk ook. Hou het eenvoudig, maar probeer het vooral eens uit. Je kunt het videogesprek opnemen en de opname later naar de kinderen sturen. Zo kan iedereen door oefenen met het liedje.
 • Speel poppenkast. Zorg dat de camera goed staat afgesteld op de poppenkast en speel alleen (of met één van je eigen kinderen samen) een poppenkastverhaal.
 • Doe een rekenactiviteit. Ook via een videoverbinding kun je prima een rekenactiviteit doen. Leidt de activiteit in, zoals je dat in de klas in de kring ook zou doen. Geef daarna een opdracht die de kinderen thuis tijdens het videobellen uit kunnen voeren. Denk aan een opdracht als: pak 5 vorken, pak 2 knuffels. Zoek voorwerpen met een bepaald cijfer erop. Je kunt ook de introductie en uitleg tijdens het videobellen doen en de kinderen een opdracht geven voor na die tijd.
 • Doe een taalactiviteit. Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor een rekenactiviteit. Ga lekker samen aan de slag. Zoek iets op dat begint met de letter k. Wie weet er een rijmwoord op boom? Lees een versje voor en laat de kinderen de rijmwoorden aanvullen.
 • Voer een kringgesprek. Praat met de kinderen over een onderwerp waar ze allemaal iets over kunnen vertellen. Laat elk kind even kort aan de beurt komen. Bereid dit eventueel voor door de kinderen de vraag al eerder te stellen en ze er een tekening over te laten maken. Elk kind mag tijdens het kringgesprek zijn tekening laten zien en er iets over vertellen.
 • Doe een spelletje. Speel een spelletje dat je in de klas in de kring ook regelmatig doet. Zorg bijvoorbeeld dat je in een kamer zit waarin verschillende dingen te doen zijn. Zet je camera even uit, verander iets in de kamer en laat de kinderen, nadat de camera weer aanstaat, raden wat er veranderd is.  Een spelletje als Ik zie ik zie wat jij niet ziet, kun je ook spelen.
 • Doe de rituelen die je in de kring normaal ook doet. Denk aan de dagen van de week, wat voor weer is het. Allemaal dingen die je ook via videobellen kunt doen.
 • Kijk schooltv. Zoek een video uit over het thema waarover jullie “werken”of dat past bij de huidige periode en kijk dit via scherm delen. Dit kan een leuke introductie zijn van een andere activiteit.

Een hele rij aan ideeën!
Maar dit is zeker niet alles wat je kunt doen. Heb jij nog andere ideeën? Vul je lijst aan.

Heb jij al een videogesprek met je klas gehad?
Ik ben benieuwd hoe dat ging. Laat je me weten hoe je het hebt ervaren?

Geef een reactie