Pixton tips en ideeën!

Wauw! Wat heb ik ontzettend veel leuke reacties gehad op de blog over Pixton!
Veel collega’s die het meteen wilden gaan proberen en enthousiast waren over het programma.

Dat is ontzettend leuk om terug te horen en ook echt de reden waarom ik graag wilde gaan schrijven voor Miranda.

In deze blog wil ik tips en lesideeën delen hoe je Pixton in kan zetten tijdens je lessen, maar ook handigheidjes voor in de klas.

Pixton tips en ideeën!

Pixton, de tool om online stripverhalen te maken

Pixton is een website waarbij je digitaal stripverhalen kunt maken.
De gedachte achter Pixton is dat iedereen een strip kan maken en dat dit laagdrempelig moet zijn.
Ze richten zich op onderwijs voor de leerkrachten en leerlingen, maar ook ouders kunnen voor hun kinderen een account maken thuis.

Stripverhalen zijn nog steeds zeer geliefd bij kinderen en volwassenen, dus hoe leuk is het om je eigen strip te kunnen maken!

Meer achtergrond informatie over Pixton lees je in mijn vorige blog: https://www.mirandawedekind.nl/strips-maken-met-pixton/

Pixton tips en ideeën!

Lessuggesties

 • De instructie strip
  Ik had een leerlinge die wat moeite had met onderdelen als oorzaak-gevolg. Omdat zij gek is op stripboeken en ik net met Pixton werkte, heb ik een instructiestrip gemaakt voor haar waarin ik uitleg wat oorzaak-gevolg is. Dit werd best een succes, waardoor de leerlingen vroegen of ik dit vaker wilde maken. Maar ik heb het ook omgedraaid.. Ik liet de leerlingen zelf een instructiestrip schrijven over een bepaald onderdeel uit begrijpend lezen, een spelling regel of een taaluitleg. Enorm leuk om de kinderen dit zelf te laten doen. Ze hebben het ook met elkaar gedeeld.
 • Strip om iets samen te vatten
  Dit idee kreeg ik van mijn leerlingen. Bij onze natuurmethode zit aan het einde van het blok een samenvatting van het hoofdstuk, in een stripverhaaltje. De kinderen vinden deze strip altijd erg leuk en geven aan dat ze de informatie op deze manier goed begrijpen. Ik gaf leerlingen de mogelijkheid om na een blok natuur, aardrijkskunde of geschiedenis een samenvatting in stripvorm te maken. Dit was iets vrijblijvender, maar enkele kinderen vonden het een fijne manier van leren!
 • Staal – groep 7 – thema strips
  Voor de Staal taal gebruikers onder ons; in de boeken van groep 7 zit het thema ‘strips’. Hier kun je Pixton heel goed voor gebruiken. Zo zit er een opdracht in over bijschriften schrijven. Dit heb ik met mijn leerlingen in Pixton gedaan.
Pixton tips en ideeën!
 • De estafette strip
  Met de gehele klas werken aan een stripverhaal en kijken wat er aan het einde uitrolt.. Ik begon met een stukje stripverhaal en iedere keer mocht een leerling een stukje toevoegen, passend bij wat ervoor geschreven werd. Uiteindelijk ging de klassenstrip de hele groep enkele malen door en hadden wij op het einde een uniek verhaal, waar de gehele klas aan samen heeft gewerkt.
 • De uitleg strip
  Wat dacht je van een strip waarin je kinderen een rekenregel laat uitleggen? Of een spellingscategorie? Of een uitleg voor een taalonderwerp? Enkele van mijn leerlingen vonden dit erg leuk om te doen. En het hoeven geen hele pagina’s vol te worden, één of twee stripvakjes kunnen al genoeg zijn.
 • De strip om jezelf voor te stellen
  Aan het begin van het schooljaar wil je natuurlijk je leerlingen goed leren kennen. Kennismaken in een kring, het praatje op het schoolplein of het vriendenboekje wordt regelmatig ingevuld. Pixton leent zich ook goed om een strip te maken waarbij kinderen zichzelf voorstellen, vertellen over thuis of hun verwachtingen van die schooljaar en jou als leerkracht. Leuk om te lezen!
 • De ‘eindejaars’ strip
  Ik heb mijn leerlingen de opdracht gegeven om aan het einde van het schooljaar hun mooiste herinnering van de afgelopen maanden in stripvorm te vertellen. Enkele leerlingen presenteerden hun strip via het digibord om het met de klas te delen. De absolute winnaar? Het schoolkamp!
 • Fill-the-gaps strip
  Ik maakte een strip met enkele ingevulde vakjes met daartussen lege stripvakken. Deze deelde ik met iedere leerling. De opdracht was om de lege vakken zo te ‘ontwerpen’ dat het aansloot op wat er voor al geschreven was en wat erna stond, zodat het een goed lopend verhaal werd. Dit was best een pittige opdracht, maar zeker waardevol!
 • Digitaal vs. op papier
  Weer een idee van mijn toenmalige klas (heerlijk zo’n groep die met leuke ideeën komt!). Zij vroegen mij hun strip avatar te printen . Enkele leerlingen trokken hem over en kleurden hem in. Een ander groepje knipte de avatar doormidden, om de andere helft met potlood te tekenen. Een paar leuke laagdrempelige tekenopdrachten!
Pixton tips en ideeën!

Leuke tips

 • Dagritmekaarten
  Wanneer je inlogt in je Pixton omgeving en je klas aanklikt zie je printables staan. Je kunt hierin jouw avatar in verschillende houdingen vinden. Je zou deze kunnen gebruiken voor persoonlijke dagritmekaarten!
 • Naamkaartjes van leerlingen
  Wanneer je op je klas klikt en opnieuw naar printables gaat, dan zie je student cards staan. Deze zou je kunnen gebruiken als naambordjes op de tafels, afdrukken voor op schriftjes of als kaartjes voor de klassendienst! Jullie kunnen er vast nog veel meer mee verzinnen!
 • Themed avatar
  Wanneer je opnieuw naar printables gaat, dan kan je je leerlingen ook afdrukken in een themed avatar. Z
  Ik heb deze destijds gebruikt voor boekenleggers voor de leerlingen. Wij kozen het thema superhelden! Nadat iedere leerling een avatar heeft, kun je de themed avatar ook gebruiken voor een verjaardagskalender of een leuke groepscollage voor op de deur van je lokaal. Ik denk dat jullie vast nog veel meer leuke ideeën hebben!
 • Een stripverhaal om door een ringetje te halen!
  Wanneer je de strip van een leerling download, vraagt hij in welke vorm je dit wil doen. Het is mogelijk ieder stripverhaalvakje vergroot te printen. Wij lieten de leerlingen een stripverhaal maken over hun vader en printen de stripverhaal vakjes uit in iets grotere variant. Deze hebben wij de leerlingen laten uitknippen en vervolgens gelamineerd. Vervolgens nog een keertje knippen en op goede volgorde leggen. Mijn collega maakte er met de perforator een gaatje in en we kochten van die losse sleutelringen. De stripverhalen gingen om de ring en zo werd het een soort omslagboekje. Dit hebben wij als Vaderdag cadeau gedaan.
Pixton tips en ideeën!

Veelzijdig

Zoals je kunt lezen is een tool als Pixton veelzijdig in te zetten!
Ik had dan ook een klas die erg enthousiast was over Pixton en het enorm leuk vond om ermee te werken.
Ook thuis gingen leerlingen er gretig mee aan de slag.

Veel tools zijn leuk om in te zetten, maar vaak kun je het ook heel leerzaam maken.
Ik spreek regelmatig collega’s die tools als Pixton op de meest creatieve manieren inzetten!

Ik hoop jullie met deze ideeën en tips geïnspireerd te hebben om dingen uit te proberen.
Heb je zelf leuke toevoegingen, ideeën, lessuggesties of opmerkingen?
Laat ons dit gerust weten!