Programmeren in de Codeweek met Codekinderen.nl

CodeWeek

Van 10 tot 25 oktober is het CodeWeek. Een jaarlijks terugkerend evenement door heel Europa. Deze week is een initiatief dat erop is gericht, programmeren en digitale vaardigheden op een leuke, aantrekkelijke manier voor iedereen bereikbaar te maken. Er doen maar liefst 26 EU landen mee. Een perfect onderwerp om een blog over te schrijven denk ik zo.

Programmeren

Wanneer ik het woord programmeren hoorde dacht ik altijd help! Kan ik dat wel? Weet ik wel wat het is? Het schrok mij een beetje af.

Met deze blog hoop ik jullie te laten zien dat programmeren helemaal niet zo eng is. Programmeren is analytisch leren denken. Simpele handelingen opdelen in kleine stapjes. Al deze stapjes vormen samen een programma. Sla je een stapje over, of noteer je het stapje niet op de juiste manier, dan klopt je programma niet meer en loop je vast. Zo klinkt het, voor mij in ieder geval, een stuk minder eng.

Leren programmeren helpt ons de snel veranderende wereld om ons heen te begrijpen, ons begrip van de werking van technologie te vergroten en vaardigheden en mogelijkheden te ontwikkelen om nieuwe ideeën te ontdekken en te innoveren. Zo schrijft de site van Codekinderen. Hoe mooi is het dat kinderen hier op jonge leeftijd al vaardig in kunnen worden. En dat wij als leerkracht daar een belangrijke en mooie rol in kunnen hebben.

Met de activiteiten binnen de site Codekinderen leren de kinderen het begin van programmeren. Voor mij de perfecte manier om in de klas met programmeren bezig te zijn!

Programmeren in de Codeweek met Codekinderen.nl

Codekinderen.nl

Op de site van Codekinderen zijn lessen te vinden voor het primair onderwijs en zelfs voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Deze site laat je onder andere kennismaken met programmeren.

Het is een makkelijke en duidelijke site waar ik makkelijk lessen van durf te kiezen voor mijn eigen groep 3-4-5. Vooral omdat je zonder veel gekke materialen er een les kan vinden die snel in je groep te geven is. Dit maakt het toegankelijk voor iedereen.

Ook staan de lessen duidelijk uitgelegd met werkbladen, lesbrieven voor de leerkracht en duidelijke filmpjes met de te nemen stappen. Met een korte voorbereiding heb je dus zo een waanzinnig leuke les over programmeren met je groep.

Juf als robot

Om te beginnen kies ik een les van het kopje unplugged. Dit is programmeren zonder computer. Er staat een hele leuke les op de site over de hagelslagrobot. Door de les gaan de kinderen nadenken over computertaal zonder dat ze er echt een computer bij nodig hebben. Ze mogen eerst mij programmeren. Het idee is dat ik een boterham met hagelslag ga smeren. De kinderen gaan ervaren dat je een robot echt elke stap duidelijk moet doorgeven, anders gaat het mis. Dit noem je coderen. Door na te denken over de stappen die ze moeten nemen leren ze in eenvoudige algoritmes denken. Als je niet een duidelijk algoritme opgeeft loopt de robot vast.

Ik heb een filmpje gemaakt van deze les. Deze is hiernaast te bekijken. Ook zie je een filmpje van een leerling die de robot mocht zijn na de debuggen. Dit filmpje kun je hieronder bekijken.

Hieronder zie je de foto’s van de kinderen die aan het werk zijn met de werkbladen over de hagelslagrobot.
Deze werkbladen heb ik van de site van Codekinderen gedownload en zijn direct in te zetten. Super handig!

Programmeren in de Codeweek met Codekinderen.nl
Programmeren in de Codeweek met Codekinderen.nl

CodeWise

Nadat ik zelf robot was geweest, konden de kinderen zelf gaan ervaren hoe het is om een robot te zijn en om een robot te programmeren. Hiervoor gebruik ik het spel van CodeWise. Deze is terug te vinden op de site van Prowise. Dit spel heeft 3 verschillende niveau’s waardoor er voor iedereen een uitdaging inzit. Ik geef mijn leerlingen eerst de twee makkelijkere niveau’s.  Dit bestaat uit basiskaarten voor de bewegingen en een kleine stap naar opdrachten uitvoeren.

Mooi om te zien was dat de kinderen echt bewuster bezig waren met de stappen die ze moeten maken. Nauwkeurig werd er naar de kaarten gekeken en de opdrachten nagedaan. Volle concentratie is van hun gezichten af te lezen.

Al snel wilden de kinderen ook meer uitdaging en vroegen ze om de moeilijke kaartjes. Geweldig. Ook hier zag ik terug dat de kinderen er snel een goede eigen invulling op konden geven. Er werden leuke variaties en nieuwe bewegingen bedacht.

Programmeren in de Codeweek met Codekinderen.nl
Programmeren in de Codeweek met Codekinderen.nl
Programmeren in de Codeweek met Codekinderen.nl

Je kunt in het  fimpje hieronder zien hoe de kinderen ermee aan het werk zijn.

Aan de slag

Ik hoop dat ik jullie middels deze blog heb kunnen laten zien dat programmeren echt niet moeilijk is en juist super leuk en inspirerend. Met kleine dingen maak je al hele grote stappen.

Ga je zelf aan de slag met de hagelslagrobot en/ of CodeWise? Deel je ervaringen dan in de reacties of in de Facebookgroep ICT en 21e eeuws leren in de (kleuter)klas.

In een volgende blog zet ik weer een stapje verder op het gebied van programmeren. Tot dan!

Volg Naomi op instagram!