Rugged Robot in de klas

De Rugged Robot

En dan heb je gewoon de mooie mogelijkheid om de Rugged Robot van TTS uit te proberen in de klas. Super gaaf om met deze robot aan de slag te gaan!

Mijn eerste gedachte was dat de Rugged Robot een minder schattige versie was van de Bee-Bot, maar niks is minder waar. Dit is de ruige, grote broer. De Rugged Robot is gewoon geschikt voor buiten, zelfs in het bos en door het zand, en is te besturen op de robot zelf, maar ook met een tablet (en de bijbehorende app) of de TTS TacTile Reader. We gaan de Rugged Robot natuurlijk uitproberen in onze zandbak en in het bos naast onze school. Nu al helemaal zin in!

Kennis maken

Twee kinderen uit mijn groep maken eerst kennis met de robot. Ze mogen er in de klas mee ervaren en experimenteren.
Eerst met alleen de robot. Hiernaast zie je een filmpje van het “uitpakken”.

Het werd enthousiast ontvangen.

Al snel wilden er uiteraard meer kinderen mee aan het werk. Ze vinden het geweldig en zeer interessant.

Heel mooi om te zien is dat de kinderen eigenlijk gelijk weten wat ze moeten doen en dat er geen handelingsangst is om ermee aan de slag gaan.
Ze zijn snel vertrouwd en zoeken meer uitdaging.
Zie het filmpje hiernaast.

De kinderen ontdekken eigenlijk uit zichzelf dat de Rugged Robot een stap zet die steeds even groot is (20 cm) en dat de pijlen ervoor zorgen dat hij vooruit en achteruit kan, maar ook 1/8 (45 graden) kan draaien.
Gelijk een mooi lesje breuken erbij!

Verder hebben de kinderen de andere knoppen die erop zitten snel door: “Juf als je op die pijltjes drukt gaat hij sneller!
En als je deze (soort bliksem) indrukt dan botst hij nergens meer tegenaan.”.

Heerlijk hoe open en spontaan ze reageren. Zoveel verwondering.

De kinderen zijn duidelijk klaar voor de volgende stap. Ze bouwen een parcours waar Rugged Robot zich doorheen en vooral ook overheen kan manoeuvreren.
Na druk overleg en bouwen ging de robot op zijn avontuur.

Rugged Robot in de klas
Rugged Robot in de klas

App

Bij de Rugged Robot zit ook een app.

In de app zitten drie niveaus om de Rugged Robot te besturen.
1: stap voor stap: wat je drukt doet de robot
2: Eenvoudig programmeren: Je kan een stukje programmeren en bij start volgt hij de geprogrammeerde stappen
3: Ontdekmodus: programmeren in combinatie met de extra opties die ook op de robot zelf zitten. De knop voor het versnellen van je programma en de knop die een sensor activeert. Ook kan je hier het geprogrammeerde op herhalen zetten.

Stap 1 zijn ze eigenlijk snel op uitgekeken. Net als stap 2. De kinderen kiezen eigenlijk gelijk voor stap 3. Wat mij opvalt is dat de kinderen de app met iPad vooral buiten prettig vinden om te gebruiken. Binnen gaan ze sneller over op het drukken van de knoppen. Mooi om te zien hoe de kinderen hier, onbewust, een keuze in maken.

Rugged Robot in de klas

Naar buiten

Natuurlijk willen we de robot ook buiten proberen. We laten hem door de zandbak rijden. En we maken een uitstapje naar het bos. Daar ervaren we dat diepe bladerdekken nog een te grote uitdaging is, maar op een bospad is hij ook super leuk en goed te programmeren en rijdt hij vrolijk over de paden. Ook in de zandbak moeten er geen grote kuilen zijn, dan loopt hij vast.

Mooi om te zien hoe de kinderen dit uit zichzelf ontdekken en er oplossingen voor vinden.

Rugged Robot in de klas
Download de inspiratiekaart
Download blanco spellingskaarten

Reken- en spellingonderwijs

De kinderen zijn zo enthousiast over de Rugged Robot dat ik hem ook ben gaan inzetten voor onze rekendoelen en spellingdoelen.
Miranda heeft hele mooie inspiratietkaarten gemaakt die de kinderen hierbij gebruikt hebben.

Verspreid door de hal liggen kaarten van rekenen (met daarop antwoorden), gericht op ons rekendoel, momenteel rekenen tot 20(groep 4).
De kinderen hebben een som en manoeuvreren Rugged Robot naar het juiste antwoord.

Voor spelling werken wij met spellingscategorieen. We hebben woorddoosjes met daarop verschillende woorden van een regel.
De kinderen hebben kaarten met daarop de spellingregel.
Ze rijden met Rugged Robot het spellingswoord naar de juiste categorie.

Zeer betrokken zijn de kinderen aan het werk met hun doel voor rekenen, dan wel spelling.
Daar kan je toch alleen maar van genieten!

Rugged Robot in de klas

Mijn conclusie

De Rugged Robot is zeer leuk en geschikt materiaal voor de leerlingen in de onder- en middenbouw. Maar ook een bovenbouwleerling kan er zijn uitdaging in vinden door de Rugged Robot in te zetten bij de leerdoelen.
De kinderen kunnen hem snel en eenvoudig bedienen. Ook als ze nog niet met andere soorten robots gewerkt hebben. Ze hebben met de Rugged Robot uitdaging in het programmeren maar ook in het bouwen van een goed parcour of het inoefenen van de lesstof. Jammer is wel dat de batterij na intensief gebruik tijdens een werkmoment, leeg is. Maar als je jezelf aanleert hem aan het einde van de dag in de lader te doen dan is het goed te doen. Hij is snel weer opgeladen.

Ik ben stiekem een beetje verliefd op deze stoere en ruige robot geworden en mijn leerlingen ook. Het is echt een aanvulling voor je groep.

Wat het allemaal nog leuker maakt. Bestel je nu de Rugged Robot, dan krijg je tot 23 november 2020 maar liefs 10 euro korting. De link hiervoor is terug te vinden onderaan mijn blog. Hoe leuk is dat. Ga jij hem bestellen? Ik hoor heel graag hoe jou ervaringen zijn met de Rugged Robot!

Bestel jouw eigen Rugged robot nu met korting!

En…. wil jij nu ook een Rugged robot?
Bestel deze dan nu bij ICTleskisten.

Ik mag je zelfs een kortingscode aanbieden.

Je kunt de Rugged robot tot 23 november 2020 bestellen met €10 korting!
Je koopt ‘m dan voor €129.
Gebruik kortingscode:

MirandaWedekind

Bestel je Beebot
Ik wil een Rugged robot!
Volg Naomi op Instagram!