ScratchJr

Zoals jullie ondertussen hebben gemerkt werk ik in mijn groep graag met verschillende programma’s en materialen waarbij de kinderen leren programmeren op een eenvoudige maar uitdagende manier. ScratchJr is zo’n programma.

ScratchJr is een app voor kinderen die aan het begin van het leren programmeren staat. Kinderen tussen de 5 en 7 jaar kunnen goed met deze app aan de slag om de basis van het programmeren eigen te maken. Met de app kunnen ze een eigen verhaal of spel maken.

De kinderen kunnen hun karakters laten springen, dansen en zelfs laten zingen. Ze kunnen het uiterlijk van hun karakters veranderen en zelf een achtergrond kiezen die past bij hun verhaal.
Kinderen leren zelf na te denken, worden bewust van oorzaak en gevolg met programmeren en leren problemen op te lossen.

In mijn groep heb ik veel jonge leerlingen dus voor mij is ScratchJr de perfecte manier om ze kennis te leren maken met dit programma en een stap verder in het leren programmeren.

ScratchJr
ScratchJr

De eerste aanbieding

De groep krijgt in kleine instructiegroepjes de uitleg over Scratchjr.
Heel fijn is dat ik een onderwijsassistente heb die dit heeft kunnen doen. De kinderen krijgen eerst uitleg over de basis van het programma. Hoe maak je een nieuw verhaal aan en wat betekenen alle knoppen. De kinderen gaan hiermee aan de slag en maken eigenlijk al heel snel een leuk verhaaltje. In de filmpjes kun je deze bekijken.

De kinderen die met de app gewerkt hebben, mogen de app uitleggen aan een andere leerling uit de groep. Als een soort olievlek verspreidt het door de groep en al snel weten alle leerlingen hoe ze met de app aan het werk kunnen. Tijd voor de volgende stap.

Opdrachten

Op ScratchJr zijn zeer leuke, eenvoudige opdrachten te vinden voor de kinderen. Hiermee leren ze stap voor stap de mogelijkheden van de app.
Ik heb de lessen hiervan uitgeprint zodat het als werkje uit de kast te pakken is. Er zijn 9 opdrachtkaarten.
Als de kinderen verder willen heb ik van basisonderwijs.online nog meer opdrachten. Ook deze zijn te vinden als werkje in de kast.

Tijdens een werkperiode wordt regelmatig de map uit de kast gehaald en maken de kinderen leuke filmpjes.
Wat leuk is om te zien is dat de kinderen eigenlijk automatisch het lopende thema (momenteel ruimte) hierbij gebruiken.

De volgende stap voor de kinderen is Scratch. Maar hierover meer in wellicht weer een nieuwe blog!

Geïnteresseerd geraakt in de app? Hij is via ScratchJr gratis te downloaden.

ScratchJr

Wil je uitleg over hoe de app ScratchJr werkt?
Lees dan de blog die Miranda eerder schreef.

Lees artikel
ScratchJr
Volg Naomi op Instagram!