Strips maken met Pixton

Strips maken met Pixton

Ik vind het altijd enorm leuk om een tool te ontdekken die ik op meerdere manieren in kan zetten. Een tool die mijn les verrijkt, die mijn leerlingen motiveert en wat het creatieve stukje bij mij naar boven haalt. Je komt op internet veel van deze leuke tools tegen. Waar ik heel vaak een tool inzette omdat het ‘leuk’ is, ben ik sinds mijn opleiding tot i-coach kritischer gaan kijken naar wat ik inzet in de klas en met welke doeleinden. Hoe ik dat doe is misschien wel weer een blog waard, maar nu wil ik toch wel heel graag een pareltje met jullie delen.. Stripverhalen maken in Pixton!

Pixton is een website waarbij je digitaal stripverhalen kunt maken. De gedachte achter Pixton is dat iedereen een strip kan maken en dat dit laagdrempelig moet zijn. Ze richten zich op onderwijs voor de leerkrachten en leerlingen, maar ook ouders kunnen voor hun kinderen een account maken thuis. Stripverhalen zijn nog steeds zeer geliefd bij kinderen en volwassenen, dus hoe leuk is het om je eigen strip te kunnen maken!

Enthousiast geworden? Nieuwsgierig hoe dit werkt? Ik ga het je vertellen!

Strips maken met Pixton

Account voor de leerkracht
Wanneer je naar de website van Pixton gaat kies je de rol van educator. Je kan hier gratis een account aanmaken. Als je dit gedaan hebt voeg je een nieuwe klas toe aan je dashboard. Hier komt ook een link te staan, waarmee jouw leerlingen straks toegang hebben tot jouw klas. Dit is erg handig om te doen, want je kan zien wat de kinderen gemaakt hebben en ook feedback geven. Vanuit het dashboard kan je de strip ook printen.

In je dashboard zie je de volgende opties:
My classrooms – hier zie je alle klassen die je hebt gemaakt
My comics – hier zie je al je persoonlijk gemaakte strips
My content packs – de pakketten waar je toegang toe hebt (je hebt gratis contents tot je gebruik, maar kunt ook content bijkopen)
My favorites – wanneer je een stripverhaal van een leerling in je favorieten hebt gezet, vind je hem hier.
Printables – leuke printables van jouw avatar of de avatars van de leerlingen

Rechtsbovenin zie je je naam staan. Wanneer je op het tandwiel klikt kun je:

 • Je account aanpassen
 • Je avatar aanpassen
 • Content packs kopen (optioneel)
 • uitloggen

Account voor de leerling
Wanneer de leerling naar de Pixton website gaat, klikt de leerling op de rol van student. Als jij als leerkracht een klas hebt aangemaakt klikt de leerling op ‘in class‘, zodat de leerling wordt toegevoegd aan je klas. De leerling moet vervolgens inschrijven, om een account te maken. Dit kan met de schoolaccounts of een persoonlijke e-mail. (Onze leerlingen hebben een Google domein waarmee ze kunnen inloggen). Er wordt vervolgens om een teachers class code gevraagd; deze vind je terug in je leerkrachten dashboard. Als de leerling jouw klascode invoert, wordt deze automatisch toegevoegd in je klas.

Vervolgens kunnen de leerlingen hun Pixton avatar maken, waarna deze samen met jouw avatar op een leuke klassenfoto komt!

Strips maken met Pixton

Aan de slag met jouw stripverhalen

Het mooie van lesgeven vind ik dat je soms niets eens tekst en uitleg hoeft te geven, als het om dit soort digitale tools gaat. Waar ik bij de eerste Pixton les in mijn groep 7-8 een hele presentatie had gemaakt om het uit te leggen, waren mijn leerlingen na 5 minuten al heel ijverig aan de slag… De kids van tegenwoordig hebben heel snel door hoe dit soort programma’s werken, meestal nog sneller dan de leerkracht!

Toch is het even goed met de leerlingen om de volgende dingen door te lopen:

 • Hoe log je in bij Pixton?
  Kinderen gaan naar de Pixton site, klikken op students en klikken (als zij een account hebben) op log in. Ze komen dan weer terug in jouw klassenpagina.
 • Wat betekenen alle knoppen binnen Pixton?
  De functies in Pixton staan in het Engels (background, characters, focus, words) dus het is handig dit met de kinderen even na te lopen waar ze wat kunnen vinden. 
 • Niet alles is beschikbaar…
  Pixton is gratis te gebruiken en daarom is er ook een basis aan achtergronden, karakters e.d. Met de betaalde versie kan je veel meer, maar deze is niet perse nodig. Als er een slotje staat voor de achtergrond of een personage, dan is het de betaalde variant. Mijn ervaring is dat de gratis versie prima is om mee te beginnen!
 • De juf of meester kijkt mee!
  Wanneer je leerlingen een strip maken in jouw klas van Pixton, kan jij als leerkracht de strips meekijken. Goed om de leerlingen dit te laten weten. Vanaf het dashboard kan jij ze ook feedback geven, printen of verwijderen. 

Maar de belangrijkste tip is toch wel; laat de leerlingen het vooral even lekker proberen en ervaren! Je zal zien dat het ook voor leerlingen erg gebruiksvriendelijk is, waardoor ze binnen no-time een stripverhaal gemaakt hebben!

Een voorbeeld van een strip

Ohjee, een probleempje in de klas met de meiden. Iemand had per ongeluk de strip van één van mijn leerlingen verwijderd… Hoe lossen we dat nu op? Ik kwam met het idee de betrokken meisjes met elkaar een strip te laten maken over wat er precies gebeurd was. Wat bleek? Tijdens het maken van hun strip hebben ze hun ruzietje opgelost met elkaar! 

Strips maken met Pixton

Printables

Oké, je hebt een leerkrachten account en al jouw super leerlingen hebben een account in jouw klas account…. Kijk dan ook zeker even bij printables! Je kan van jouw avatar en de avatars van de leerlingen leuke dingen uitprinten. En ook je klassenfoto is te downloaden en uit te printen, in verschillende leuke thema’s!

Strips maken met Pixton

En nu jij!
Hierbij de eerste blog over Pixton, waar ik vooral vertel wat Pixton is en hoe je accounts aanmaakt. In een volgende blog ga ik dieper in op Pixton en geef ik leuke tips, les suggesties en ideeën om deze tool betekenisvol te laten zijn in jouw klassenmanagement en lesgeven. Nieuwsgierig? Blijf onze blogs volgen!

Ga zelf aan de slag met deze leuke digitale tool en deel je ervaringen met ons! Ik ben enorm nieuwsgierig naar jullie creativiteit en ervaringen. Heb je vragen, dan mag je deze uiteraard altijd aan mij stellen.

Liefs,

Daniëlle

Hulpdocumenten

Ik maakte 2 documenten, die ik ook in de klas heb ingezet:

 • Account maken voor de leerling (hulpblad)
 • Uitleg voor de leerlingen – Pixton

Je kunt de bestanden downloaden bij de Extra materialen 21e eeuws leren.
Via de knop hieronder kom je rechtstreeks bij de materialen. Vergeet niet om in te loggen.

Ben je nog geen lid van de Extra materialen?
Wordt dan gratis lid via de pagina Downloads.

Naar de Extra materialen