Terug kijken op het schooljaar met QR codes

Het einde van het schooljaar nodigt uit tot terug kijken. Voor jouzelf als leerkracht, maar waarom niet met de kinderen?
In mijn kleuterklas doe ik dat elk jaar. Steeds op een andere manier.

Dit jaar keek ik terug met de kinderen en maakten we samen een boekje, compleet met QR codes.

Terug kijken op het schooljaar
Terug kijken op het schooljaar
Terug kijken op het schooljaar
Terug kijken op het schooljaar
We zijn begonnen met een brainstormronde: wat kun je je nog herinneren van dit schooljaar? Wat hebben we gedaan, waar zijn we geweest. Op het Digibord maken we een lijst van alles wat de kinderenbedacht hebben.

Als we dan een aardige lijst hebben, verdelen we de activiteiten onder de kinderen. Elk kind kiest 1 activiteit waarover hij/ zij een tekening gaat maken en iets wil vertellen in een filmpje. Natuurlijk krijgt elk kind een activiteit. Bij sommige activiteiten komen 2 kinderen.

De jongsten die nog maar net op school zijn, kun je een tekening laten maken over iets dat ze graag doen op school. 

Terug kijken op het schooljaar
Terug kijken op het schooljaar
Terug kijken op het schooljaar
De kinderen maken allemaal een tekening. Toen de tekeningen klaar waar, heb ik ze gescand op het kopieerapparaat. Even opletten dat ze in kleur gescand worden...!Ik heb in Photoshop de teksten op d tekeningen gezet, maar dat kan natuurlijk ook in bijvoorbeeld Paint of zelfs in Word.

En toen gingen we de filmpjes opnemen. Gewoon met mijn telefoon. Een aantal in de kring, waarbij ik ben begonnen met kinderen die niet konden wachten. Daardoor krijgen kinderen die dit spannend vinden meteen een voorbeeldje. Sommige kinderen vertellen uit zichzelf over de activiteit, bij anderen stel ik vragen om ze te laten vertellen.

De filmpjes zet ik op mijn telefoon meteen in Google drive. Je kunt ze natuurlijk ook in Dropbox zetten of in One Drive. Op deze manier kan ik vanaf de computer de video's makkelijk uploaden naar Vimeo ( You Tube is ook een optie uiteraard!).

Je kunt er ook voor kiezen om de video's meteen in Vimeo of YouTube te zetten als je de app van Vimeo of YouTube op je telefoon zet! Dan sla je de tussenstap van alles naar Google Drive zetten over!

Let bij het uploaden van de video's naar Vimeo of YouTube op de privacy instellingen! Belangrijk, want je wilt niet dat iedereen de video's van jouw leerlingen kan vinden. In de video laat ik je zien hoe je in Vimeo ervoor kunt kiezen om de video's alleen beschikbaar te maken voor mensen die de directe link hebben!

Vertel ook aan ouders dat het filmpje van hun kind alleen met een directe link ( of een wachtwoord) te bereiken is.

De filmpjes staan nu online, nu wil je QR codes maken, zodat ouders het filmpje van hun kind eenvoudig kunnen vinden. Ook dat is eigenlijk heel eenvoudig. In het filmpje hieronder laat ik je zien hoe je dit doet.

De QR codes die geregenereerd worden, sla je meteen op door ze te downloaden. 

Deze moeten dan nog toegevoegd worden aan de goede tekening. Ook dit kan in Photoshop, Paint of Word. Natuurlijk kun je de codes ook printen en ze daarna plakken op de goede tekening, die je ook geprint hebt. Of je doet dat voor je ze scant, zodat je pas aan het einde de titels erbij zet. 

Zet in je voorwoord een link naar een goede QR code scanner (bijvoorbeeld die van I-nigma).en leg uit dat de filmpjes via een wachtwoord of alleen met de directe link te vinden zijn.

De boekjes moeten daarna nog geprint en gekopieerd worden. Ik heb er voor gekozen om de kinderen een zwart/wit versie mee te geven en de kleuren versie via de mail naar ouders te sturen. Zo hou je de kosten in bedwang!

Ik kreeg veel enthousiaste reacties van ouders.

En heb meteen zelf oom een leuk aandenken aan dit schooljaar, wat voor mij het laatste jaar was, als juf voor de klas....

In verband met de privacy van de kinderen deel ik de QR codes en de filmpjes die we gemaakt hebben niet met jullie!