Terug naar school in combinatie met onderwijs op afstand?

Door |2020-05-08T11:43:12+02:00mei 8th, 2020|Onderwijs op afstand, Terug naar school|
Terug naar school in combinatie met onderwijs op afstand?

De scholen gaan weer open.
Maar hier in Nederland slechts voor halve klassen. Dat betekent dat het best lastig is om aan het groepsgevoel te werken, want je hebt steeds maar de halve klas.
Tenzij je gebruik maakt van hetgeen je ook hebt gedaan tijdens Onderwijs op afstand: videobellen.

Want dat kan prima!
De helft van de leerlingen in het klaslokaal, de andere helft via videobellen aanwezig. Niet de hele dag, maar bijvoorbeeld tijdens kringmomenten.

Kring rituelen

Met jonge kinderen maak je vaak gebruik van kringrituelen.
Deze lenen zich perfect voor videobellen. Ook als je de helft van de klas wel live aanwezig hebt.

Dingen als ‘welke dag is het vandaag?’, ‘wat voor weer is het?’, het voorlezen van een verhaal (bijbels of niet), een lied zingen, kunnen prima.
Je doet deze dingen in de kring, en zorgt dat je een laptop/ tablet met camera en geluid hebt staan, zodat de kinderen thuis ook kunnen zien en horen wat je doet. Eigenlijk gewoon zoals je dat al eerder deed.
Via Teams, Google meet of welk programma je dan ook gebruikt.

Meerdere schermen

Nu je weer in de klas bent, kun je voor de kinderen die in de klas aanwezig zijn, ook gebruik maken van het digibord.
Via het digibord, log je ook, als 2e scherm, in op het programma waarop ook de kinderen inloggen en waarop je op je 1e scherm bent ingelogd.
Je hoeft nu geen camera te gebruiken, maar het kan wel! Dan worden ook de kinderen in de klas in beeld gebracht. Vinden de kinderen thuis vast ook leuk.

Wel belangrijk dat je zorgt dat het geluid maar via 1 van de devices te horen is. Op de andere devices zet je het geluid uit.
Dit voorkomt dat je geluid gaat rondzingen!

Op het digibord worden nu de kinderen zichtbaar die via de link meedoen aan het videobellen. Dat is super voor de kinderen in de klas om hen ook weer even te zien.

Eventueel zou je zelfs een 3e verbinding kunnen maken, bijvoorbeeld via een laptop of een tablet (als je geen camera op je digibord hebt). Als je deze dan richt op de aanwezige kinderen, dan is iedereen zichtbaar.

Uiteraard is het afhankelijk van het programma dat je gebruikt hoeveel kinderen er zichtbaar zijn. Bij Teams zijn het er op dit moment bijvoorbeeld 4, al is de uitrol begonnen waarbij je 9 mensen in beeld krijgt.
Bij Google Meet is het mogelijk om meer mensen in beeld te krijgen.

Mijn advies is om ZOOM niet te gebruiken, vanwege de privacy issues.

Ideeën voor het videobellen

Ben je op zoek naar ideeën om te doen tijdens het videobellen?
Lees dan het artikel dat ik er eerder over schreef.

Naar het artikel

Over de auteur:

Hoi, ik ben Miranda. Geboren in 1967, dus reken maar uit hoe oud ik ben... ;) Na de Pabo in deeltijd gedaan te hebben ben ik op mijn 30e begonnen als leerkracht. Mijn hart lag/ ligt bij kleuters. Want daar kun je heerlijk thematisch werken en zoeken naar wat elk kind nodig heeft. Voor ik leerkracht werd werkte ik in de gehandicaptenzorg. Ook dat heb ik met veel plezier gedaan en ik kijk daar nog steeds met veel plezier op terug. Inmiddels werk ik bovenschools als beleidsmedewerker Onderwijs en ICT waar ik ook bezig ben met mijn passie: digitale geletterdheid in de klas. Dat doe ik natuurlijk naast mijn eigen bedrijf Miranda Wedekind Onderwijsbegeleiding! Heb jij een vraag over ICT/ digitale geletterdheid of 21e eeuws leren? Stel 'm aan me via de mail, het contactformulier of de chat. Ik help je graag verder. Wil je meer over mij weten? Lees dan de pagina Over mij. Groet, Miranda

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant