Themapagina “Kom erbij!”

21e eeuwse vaardigheden.
De informatie op de themapagina is gericht op de 21e eeuwse vaardigheden.
Op deze themapagina krijg je suggesties hoe je de 21e eeuwse vaardigheden in de klas praktisch in kunt zetten.
Wil je meer informatie over de 21e eeuwse vaardigheden? Kijk dan eens naar de artikelen “21e eeuwse vaardigheden… en dan?”.
Heb je zelf aanvullingen op het thema, laat het weten via het contactformulier!


Beebot en boekenvriendjes
Tijdens de kinderboekenweek staan de boeken natuurlijk centraal! Hoe leuk is het dan om boeken te verzamelen over vriendjes? Laat kinderen allemaal een boek meenemen.
Maak een foto of een kopie van de vrienden in het boek. Eén vriendje komt in een transparante mat te liggen, het andere vriendje op het stapeltje naast de mat. Om de beurt kiezen de kinderen een kaartje van de stapel en programmeren de Beebot naar het vriendje. Natuurlijk vertellen ze ook kort iets over het boek, bijvoorbeeld waarom deze 2 vrienden zijn, of wat ze als vrienden meemaken.
Beebot
In een transparante mat stop je foto’s van de kinderen uit de klas. De kinderen programmeren de Beebot naar 1 van de kinderen. Dit kun je doen door verschillende soorten opdrachten te geven:
- Ga naar je beste vriendje
- Ga naar iemand die houdt van…..
- Ga naar iemand met wie je nooit speelt
- Ga naar iemand met …. ogen/ haar


QR code speurtocht
Organiseer een QR code speurtocht, waarbij kinderen aan het eind een boek vinden.
Lees hoe je dit kunt organiseren in dit artikel.
Vriendschapsarmbandjes
Op verschillende manieren kun je vriendschapsarmbandjes maken. Een leuke activiteit om te doen met je vrienden!
Op YouTube zijn veel video’s te vinden om zelf armbandjes te maken. Met deze stap-voor-stap video’s kunnen kinderen zelfstandig aan de slag. Door QR-codes zijn ze ook eenvoudig te vinen. Mte een tablet scan je de QR code en komt meteen bij het filmpje uit.
Bij de Extra materialen 21e eeuws leren vind je een bestand met QR codes voor vriendschapsarmbandjes.
Onderzoek: Hoe schrijf je een boek?
Ga met de kinderen op onderzoek uit hoe je het best een boek kunt schrijven. Wat is daarvoor nodig.
Bedenk vooraf vragen die je tijdens dit onderzoek beantwoord wilt krijgen.
Daarna ga je met de kinderen op onderzoek. Dat kan door boeken in de klas te halen, door een schrijver in de klas uit te nodigen, door video’s te kijken.
TIP: Verzamel vooraf links en video’s op een Yurlspagina. Zo kunnen kinderen gericht zoeken, zonder dat ze hoeven te kunnen lezen.

Contact met een andere klas
Tijdens een thema dat gaat over vriendschap, is het natuurlijk super leuk om vriendschap met anderen te sluiten. Met all moderne communicatiemiddelen, kan dat ook heel eenvoudig buiten de eigen school.
Zoek op bijvoorbeeld Facebook een andere leerkracht, met een klas met kinderen in dezelfde leeftijd. Spreek met elkaar af hoe je met elkaar gaat communiceren.
Worden het brieven of tekeningen die je via de post verstuurd?
Ga je via email contact met elkaar hebben? Of ga je via Skype elkaar “echt” ontmoeten op het digibord?
Misschien ga je elkaar via Skype of op een video wel je favoriete boek voorlezen!
Er zijn genoeg mogelijkheden! Zoek er één die past bij jou en jouw klas.
Verteltafel
Tijdens de kinderboekenweek staan boeken natuurlijk in het middelpunt. En wat is er leuker dan een verteltafel maken over een mooi prentenboek?
Kies een prentenboek rond het thema vriendschap en bedenk met de kinderen wat je nodig hebt om het verhaal te kunnen naspelen.
Juf Bianca geeft je ideeën voor een verteltafel rond het boek “Ik wil iets heel moois geven”.


Denksleutelkaarten
Stimuleer het creatief denken met Denksleutelkaarten. Op de kaarten vind je vragen en opdrachten die uitnodigen tot net iets verder denken, outside the box. Niks is gek, alles kan!
Je vindt de kaarten bij de Extra materialen Denksleutels.
Lees meer over Denksleutels in dit artikel.

AHA vragen ~Wetenschap en techniek
Hoe blijf je vrienden als één van jullie verhuist? En kan je samen met je vrienden veranderen in een tafel? Hoe wissel je geheime berichten uit met je beste vriend of vriendin? Speciaal voor de Kinderboekenweek 2018 ontwikkelde TechniekTalent.nu in het thema vriendschap acht nieuwe wetenschap- en techniekvragen voor de Aha!-vragengenerator.
Met ahaindeklas.nu ga je tijdens een digibordles van slechts 15 minuten samen op zoek naar een antwoord op een slimme vraag. Hiermee beleven jullie gegarandeerd een Aha!-moment. Zo kom je er snel achter dat het heel makkelijk en leuk is om techniek de klas in te brengen. Je kunt binnen het thema ‘Vriendschap’ acht dagen lang elke dag een korte W&T-les geven!
Brievenhoek
Maak in de klas een hoek waarin kinderen voor elkaar brieven en kaarten kunnen maken.
Leg in deze hoek allerlei materialen: papier in allerlei verschillende kleuren en maten, enveloppen, potloden/ pennen/ stiften, stickers. Zorg ook voor woordkaarten die de kinderen als voorbeeld kunnen gebruiken bij het schrijven. Leuk als de namen van alle kinderen beschikbaar zijn!

Bron: Tips om zelf een boek te maken ~juf Maike
Maak samen je eigen boek
Bedenk met de groep (of in kleine groepjes) een verhaal. Dit verhaal ga je uitwerken tot een boek.
Dus… teksten schrijven, illustraties maken. Hoe jonger de kinderen, hoe korter de teksten kunnen.
Elk kind maakt een onderdeel van het boek.Is het papieren boek klaar? Dan kun je het boek ook digitaal maken.Scan de tekeningen, laat de kinderen de teksten inspreken. Dat kan in veel verschillende programma’s: Bookcreator, Powerpoint, Prowise Presenter, Moviemaker.